post

Брчанско Удружење грађана Неолит посједује врло вриједну археолошко-етнографску збирку експоната, коју су, због немогућности даљњег плаћања закупа пословног простора у којем је смјештена, принуђени измјестити. Од надлежних из Владе су у више наврата тражили да им осигурају изложбени простор, али до сада – рјешења нема.

Ријеч је о вриједној збирци експоната од око хиљаду предмета, од којих најстарији потјечу још из прахисторијског периода, као што су зуби и кости мамута, прахисторијско длијето, римски и келтски новчићи, те још многе друге археолошке вриједности. Све ове предмете прикупљале су генерације из породице Милорада Ћирковића, а сада ова збирка, због недостатка новца за закуп објекта, мора бити измјештена.

“Исцрпили смо све могућности лобирања код власти Дистрикта како би се испоштовала препорука Државне комисије за очување националних споменика културе БиХ да се осигура адекватан изложбени простор за збирку ‘Неолит'”, наводи Ћирковић.

Недавно су “Неолит” посјетили и стручњаци жупањског музеја „Стјепан Грубер“ из сусједне Хрватске и увјерили се да има изузетно очуваних изложбених примјерака. “Јако сам изненађена бројем и врстом предмета, лијепо сачуваних. Наравно, треба их обрадити, неке рестаурирати и конзервирати”, казала је директорица музеја Јања Јузбашић.

Државна комисија за очување националних споменика је од надлежних затражила да осигурају простор и стручну ревалоризацију, те правилан концепт поставке прије покретања процедуре проглашења збирке националним спомеником.

“Наша је намјера била да се покуша преуредити правни статус Крсмановића задужбине, тј. Кочића куће и да се она уреди, јер је културно и повијесно наслијеђе Дистрикта, а њена архитектура би била најприкладнија за ову врсту ђелатности”, сматра брчански градоначелник Анто Домић.

С обзиром на то да је ријеч о приватној збирци, у цијелу причу укључен је и правни тим Владе, како би пронашли рјешење за смјештај експоната.

federalna.ba