post

Brčansko Udruženje građana Neolit posjeduje vrlo vrijednu arheološko-etnografsku zbirku eksponata, koju su, zbog nemogućnosti daljnjeg plaćanja zakupa poslovnog prostora u kojem je smještena, prinuđeni izmjestiti. Od nadležnih iz Vlade su u više navrata tražili da im osiguraju izložbeni prostor, ali do sada – rješenja nema.

Riječ je o vrijednoj zbirci eksponata od oko hiljadu predmeta, od kojih najstariji potječu još iz prahistorijskog perioda, kao što su zubi i kosti mamuta, prahistorijsko dlijeto, rimski i keltski novčići, te još mnoge druge arheološke vrijednosti. Sve ove predmete prikupljale su generacije iz porodice Milorada Ćirkovića, a sada ova zbirka, zbog nedostatka novca za zakup objekta, mora biti izmještena.

“Iscrpili smo sve mogućnosti lobiranja kod vlasti Distrikta kako bi se ispoštovala preporuka Državne komisije za očuvanje nacionalnih spomenika kulture BiH da se osigura adekvatan izložbeni prostor za zbirku ‘Neolit'”, navodi Ćirković.

Nedavno su “Neolit” posjetili i stručnjaci županjskog muzeja „Stjepan Gruber“ iz susjedne Hrvatske i uvjerili se da ima izuzetno očuvanih izložbenih primjeraka. “Jako sam iznenađena brojem i vrstom predmeta, lijepo sačuvanih. Naravno, treba ih obraditi, neke restaurirati i konzervirati”, kazala je direktorica muzeja Janja Juzbašić.

Državna komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je od nadležnih zatražila da osiguraju prostor i stručnu revalorizaciju, te pravilan koncept postavke prije pokretanja procedure proglašenja zbirke nacionalnim spomenikom.

“Naša je namjera bila da se pokuša preurediti pravni status Krsmanovića zadužbine, tj. Kočića kuće i da se ona uredi, jer je kulturno i povijesno naslijeđe Distrikta, a njena arhitektura bi bila najprikladnija za ovu vrstu đelatnosti”, smatra brčanski gradonačelnik Anto Domić.

S obzirom na to da je riječ o privatnoj zbirci, u cijelu priču uključen je i pravni tim Vlade, kako bi pronašli rješenje za smještaj eksponata.

federalna.ba