PORODIČNA TRADICIJA

Milorad Ćirković, grafičk iinženjer, novinar, profesor,
samostalni preduzetnik, arheologamater i kolekcionar.
Grafički fakultet završio u Zagrebu kao i novinarsku izobrazbu u “”Vijesniku”’, dopisnik Večernjeg lista Zagreb iz Labina i Brčkog, proizveo generaciju GRAFIČARA u ekonomskoj školi u Brčkom. Direktor državne štamparije Grafam.
Selo Sandići, 12 km udaljeno od Brčkog, ka istoku prema Semberiji.

ISTORIJAT porodice Ćirković (sklonost-ljubav ka ANTIKVITETIMA)

Simo Ćirković, pradjed začetnik kolekcije. Zemljoposjednik (500 dunuma zemlje) i TRGOVAC, otac sedmero djece. Po predanju veliki čovjek i prijatelj sa svim ljudima dobre volje, posebne odnose kaotrgovac gradio je sa Jevrejima.

Živan Ćirković, sin Simin, a moj djed po ocu Peri,takođe je sakupljao stare predmete i imao je izreku “NIŠTA NIJE ZA BACANJE”. Posljedica te filozofije je bila DA SU SE TAVANI PROLAMALI od raznih predmeta. Imali su kao GAZDE 17 zgrada. U drugom svjetskom ratu više od polovine je zapaljeno. Otac Pero Ćirković, takođe nije bacao predmete koje je IZORAVAO sa volovima, nego je iste sklanjao pod AMBAR uz izreku ”MOŽE VALJATI”.
Istu politiku nastavio sam i ja po povratku sa studija iz Zagreba 1984. godine u rodno selo.

Kao šestogodišnji dječak zapazio sam NEOLITSKU KAMENU SJEKIRU na razboju dok je baka tkala ponjave za pod.

Vrijeme je prolazilo ZBIRKA je rasla ali nikada nije došlo da razvrstavanja i KLASIFIKACIJE, jednostavno za to nije bilo vremena niti potrebe. Važno je bilo samo da se nešto SAKUPLJA – to je opsesije/ljubav/ hobi.

Danas, 2016. godine kao tvorac četvrte generacije, raspolažemo Arheološko-etnografskom zbirkom impozantne veličine. U posljednje vrijeme mnogi građani i prijatelji raznih nacionalnosti poklanjaju ili ustupaju za male novce svoje porodične uspomene (da se ne bace) nego da ostanu kao vječna ZADUŽBINA generacijama koje dolaze, jer znaju da mi to sa pažnjom čuvamo.

U ime kulturne javnosti, veliko im hvala!

Milorad Ćirković, predsjednik UG Neolit Brčko, 01.01. 2016.