post

Нови супервизор Денис Херн посјетио музејску поставку Неолита

Новоименовани супервизор за Брчко дистрикт, Денис Херн је, током званичне посјете нашем граду, обишао завичајно – музејску збирку „Неолит“. Супервизор Херн се, у просторијама „Неолита“, задржао више од, посјетом предвиђених, пола сата, те се информисао о свим детаљима у вези са функсионисањем овог удружења.

Извор: РТВ Хит

post

Представници Исламске заједнице посјетили “Неолит”

Представници Меџлиса Исламске заједнице Брчко дистрикта, на челу са главним имамом Мустафом еф. Гобељић, посјетили су протеклог викенда Неолит центар за археолошка и етнографска истраживања.

Том приликом, госп. Гопељић је пружио подршку напорима за очување покретне културне баштине у нашем граду.

”Када дођемо у овај простор, у музеј Неолит, готово да је тешко прецизирати шта више инпресионира – да ли оно што, нажалост у овом скученом простору можемо виђети, а ријеч је о великом броју експоната и архитеката, који су изузетне културне и историјске вриједности, или више инпресионира један ентузијазам који његује наш суграђанин Милорад Ћирковић који већ годинама неуморно ради на сакупљању ове историјске и културне грађе”, рекао је Гобељић.

Опширније у приложеном видеу:

 

 

post

[lang id=“skip“]Делегация Пермского ГАТУ посетила музей «Neolit» [/lang]

[lang id=“skip“]Милорад Чиркович, инженер по графике, журналист, профессор, археолог и коллекционер, президент UG Neolit (округ Брчко) лично провел экскурсию для членов делегации ФГБОУ ВО Пермский ГАТУ в музее «Neolit» 12 ноября 2017 г.

В рамках экскурсии были представлены археологические и этнографические коллекции, которые являются детищем трепетного труда 4-х поколений семьи Чиркович.

В музее представлено около 2000 музейных экспонатов, некоторые из которых датируются 5000 лет до н.э.

Более подробная информация о музее «Neolit» представлена на сайте[/lang] http://muzejbrcko.com

Agrovuz.ru

post

Брчко: Ученици Економске школе посјетили Неолит

Ученици брчанске Економске школе посјетили су Центар за археолошка и етнографска истраживања “Неолит” у Брчком, јавља Отисак.ба.

Више у видео прилогу, који је у петак објављен на званичном YоуТубе каналу Отиска – Отисак ТВ.

 

Извор: Отисак

post

Музејска изложба у часат пунољетства Дистрикта

Представници Археолошко-етнографске збирке „Неолит“ из Брчког, поводом прославе годишњице Брчко дистрикта, отворили су изложбу под називом „Пензионери за младе“. Власник и водитељ ове установе, Милорад Ћирковић, тим поводом је рекао да је циљ био младим суграђанима приближити нашу повијесну и културну баштину, а која је прикупљена великим дијелом уз помоћ и сурадњу старијих становника Дистрикта.

„Неолит планира за сљедећи рођендан Дистрикта припремити и израдити монографију о културно-историјској баштини Брчког. Наш мото је и данас ‘Донирај, не бацај!’ Желимо потакнути наше суграђане, прије свега пензионере који имају доста слободног времена, да уоче вриједност наше баштине, да она не заврши на депонији, него на једном уређеном и заштићеном мјесту. Други циљ је то презентовати младима, јер ово може бити добар примјер промоције нашег идентитета. Логично, то може бити подстрек туристичким ђелатницима да од тога направе дио бизниса“, рекао је Ћирковић.

Говорећи о вриједности археолошко-етнографске збирке коју је кроз дуги низ година прикупио господин Ћирковић, његов некадашњи наставник, а сада члан удружења, Спасоје Радоњић је нгласио да би био цивилизацијски гријех не примјетити огромно благо које је прикупљено првенствено због ђечачке заљубљености у повијест и умјетност. То се прије свега односи на представнике локалне власти, од којих се очекује да вреднују тај труд и помогну богату збирку експоната смјестити у адекватан простор, а за корист цијеле локалне заједнице.

„Ово је врло тешко процијенити. Струка је већ дала свој суд о томе, али за наш град је то непроцијењиво. Ова збирка вјероватно у неким размјерима државе не би имала толике димензије, али за нашу средину, за Посавину, ја мислим да је она непроцијенива. Морала би наша заједница да јој покаже далеко више разумијевање него што је то било до сада. Да се ово валоризује и смјести у адекватан простор, те на тај начин приближи грађанима. Трагедија је да осамнаеста генерација матураната излази из наше гиумназије а да они нису виђели атрефакте неолита. Прича им се на часовима историје о првим оруђима и оружљима из доба неолита, имају их на стотињак метара од својих учионица а да то никад анису виђели уживо“, каже Радоњић.

Извор: Радио Брчко

post

Неолит Брчко: Изложба ‘Пензионери за младе’

“Ово је нови културни, туристички и едукативни производ нашега града који можемо понудити омладини, грађанима и културној јавности”, рекао је у изјави за Отисак Милорад Ћирковић.

Центар за археолошка и етнографска истраживања Неолит из Брчког у сриједу је у овом граду званично отворио изложбу под називом Пензионери за младе, јавља Отисак.ба.

Милорад Ћирковић, предсједник овог удружења, казао је у изјави за Отисак да је изложба “допринос свечаном обиљежавању значајних датума нашега града и заштита покретне културне баштине”.

“Збирка Неолит је продукт истраживачког рада више генерација породице Ћирковић из Сандића и дар добрих људи од Маоче до Ражљева”, навео је Ћирковић.

Истакао је да је посебан допринос дала популација пензионера из Босне и Херцеговине и дијаспоре.

“Ово је нови културни, туристички и едукативни производ нашега града који можемо понудити омладини, грађанима и културној јавности.”

Валоризација и адекватан изложбени простор

Музејска збирка Неолит званично је обрађена и верифицирана 13. новембра 2015. године од стране стручне комисије Музеја Семберија. Пријављена је државној Комисији за очување националних споменика.

“Казали су да има елемената да се прогласи националним спомеником културе. Међутим, дали су одређене препоруке које Неолит, али ни структуре власти, до данашњег дана нису испоштовали. А то је валоризација и адекватан изложбени простор”, рекао је Ћирковић, изразивши наду да ће у наредном периоду доћи до реализације тих препорука, и захвалност брчанској Влади и Скупштини.

“Ово је комплексан и скуп подухват, али Брчко дистрикт као један развојни и перспективни град заслужује да има овакав један производ”, нагласио је.

Изложба је отворена током цијеле године, а постављена је у простору који тренутно користи Неолит, у близини Католичке цркве.

Извор: Отисак

post

Са градоначелник Илока о решавању проблема музеја

Градоначелник Брчко дистрикта БиХ др Анто Домић након данашњих разговора са колегом из Илока Звонком Драгуном најавио је  кандидовање изградње зграде музеја у Брчком кроз пројекат прекограничне сарадње са том општином из Хрватске. Read More