post

“Ово је нови културни, туристички и едукативни производ нашега града који можемо понудити омладини, грађанима и културној јавности”, рекао је у изјави за Отисак Милорад Ћирковић.

Центар за археолошка и етнографска истраживања Неолит из Брчког у сриједу је у овом граду званично отворио изложбу под називом Пензионери за младе, јавља Отисак.ба.

Милорад Ћирковић, предсједник овог удружења, казао је у изјави за Отисак да је изложба “допринос свечаном обиљежавању значајних датума нашега града и заштита покретне културне баштине”.

“Збирка Неолит је продукт истраживачког рада више генерација породице Ћирковић из Сандића и дар добрих људи од Маоче до Ражљева”, навео је Ћирковић.

Истакао је да је посебан допринос дала популација пензионера из Босне и Херцеговине и дијаспоре.

“Ово је нови културни, туристички и едукативни производ нашега града који можемо понудити омладини, грађанима и културној јавности.”

Валоризација и адекватан изложбени простор

Музејска збирка Неолит званично је обрађена и верифицирана 13. новембра 2015. године од стране стручне комисије Музеја Семберија. Пријављена је државној Комисији за очување националних споменика.

“Казали су да има елемената да се прогласи националним спомеником културе. Међутим, дали су одређене препоруке које Неолит, али ни структуре власти, до данашњег дана нису испоштовали. А то је валоризација и адекватан изложбени простор”, рекао је Ћирковић, изразивши наду да ће у наредном периоду доћи до реализације тих препорука, и захвалност брчанској Влади и Скупштини.

“Ово је комплексан и скуп подухват, али Брчко дистрикт као један развојни и перспективни град заслужује да има овакав један производ”, нагласио је.

Изложба је отворена током цијеле године, а постављена је у простору који тренутно користи Неолит, у близини Католичке цркве.

Извор: Отисак