post

“Ovo je novi kulturni, turistički i edukativni proizvod našega grada koji možemo ponuditi omladini, građanima i kulturnoj javnosti”, rekao je u izjavi za Otisak Milorad Ćirković.

Centar za arheološka i etnografska istraživanja Neolit iz Brčkog u srijedu je u ovom gradu zvanično otvorio izložbu pod nazivom Penzioneri za mlade, javlja Otisak.ba.

Milorad Ćirković, predsjednik ovog udruženja, kazao je u izjavi za Otisak da je izložba “doprinos svečanom obilježavanju značajnih datuma našega grada i zaštita pokretne kulturne baštine”.

“Zbirka Neolit je produkt istraživačkog rada više generacija porodice Ćirković iz Sandića i dar dobrih ljudi od Maoče do Ražljeva”, naveo je Ćirković.

Istakao je da je poseban doprinos dala populacija penzionera iz Bosne i Hercegovine i dijaspore.

“Ovo je novi kulturni, turistički i edukativni proizvod našega grada koji možemo ponuditi omladini, građanima i kulturnoj javnosti.”

Valorizacija i adekvatan izložbeni prostor

Muzejska zbirka Neolit zvanično je obrađena i verificirana 13. novembra 2015. godine od strane stručne komisije Muzeja Semberija. Prijavljena je državnoj Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika.

“Kazali su da ima elemenata da se proglasi nacionalnim spomenikom kulture. Međutim, dali su određene preporuke koje Neolit, ali ni strukture vlasti, do današnjeg dana nisu ispoštovali. A to je valorizacija i adekvatan izložbeni prostor”, rekao je Ćirković, izrazivši nadu da će u narednom periodu doći do realizacije tih preporuka, i zahvalnost brčanskoj Vladi i Skupštini.

“Ovo je kompleksan i skup poduhvat, ali Brčko distrikt kao jedan razvojni i perspektivni grad zaslužuje da ima ovakav jedan proizvod”, naglasio je.

Izložba je otvorena tokom cijele godine, a postavljena je u prostoru koji trenutno koristi Neolit, u blizini Katoličke crkve.

Izvor: Otisak