post

Predstavnici Arheološko-etnografske zbirke „Neolit“ iz Brčkog, povodom proslave godišnjice Brčko distrikta, otvorili su izložbu pod nazivom „Penzioneri za mlade“. Vlasnik i voditelj ove ustanove, Milorad Ćirković, tim povodom je rekao da je cilj bio mladim sugrađanima približiti našu povijesnu i kulturnu baštinu, a koja je prikupljena velikim dijelom uz pomoć i suradnju starijih stanovnika Distrikta.

„Neolit planira za sljedeći rođendan Distrikta pripremiti i izraditi monografiju o kulturno-istorijskoj baštini Brčkog. Naš moto je i danas ‘Doniraj, ne bacaj!’ Želimo potaknuti naše sugrađane, prije svega penzionere koji imaju dosta slobodnog vremena, da uoče vrijednost naše baštine, da ona ne završi na deponiji, nego na jednom uređenom i zaštićenom mjestu. Drugi cilj je to prezentovati mladima, jer ovo može biti dobar primjer promocije našeg identiteta. Logično, to može biti podstrek turističkim đelatnicima da od toga naprave dio biznisa“, rekao je Ćirković.

Govoreći o vrijednosti arheološko-etnografske zbirke koju je kroz dugi niz godina prikupio gospodin Ćirković, njegov nekadašnji nastavnik, a sada član udruženja, Spasoje Radonjić je nglasio da bi bio civilizacijski grijeh ne primjetiti ogromno blago koje je prikupljeno prvenstveno zbog đečačke zaljubljenosti u povijest i umjetnost. To se prije svega odnosi na predstavnike lokalne vlasti, od kojih se očekuje da vrednuju taj trud i pomognu bogatu zbirku eksponata smjestiti u adekvatan prostor, a za korist cijele lokalne zajednice.

„Ovo je vrlo teško procijeniti. Struka je već dala svoj sud o tome, ali za naš grad je to neprocijenjivo. Ova zbirka vjerovatno u nekim razmjerima države ne bi imala tolike dimenzije, ali za našu sredinu, za Posavinu, ja mislim da je ona neprocijeniva. Morala bi naša zajednica da joj pokaže daleko više razumijevanje nego što je to bilo do sada. Da se ovo valorizuje i smjesti u adekvatan prostor, te na taj način približi građanima. Tragedija je da osamnaesta generacija maturanata izlazi iz naše giumnazije a da oni nisu viđeli atrefakte neolita. Priča im se na časovima istorije o prvim oruđima i oružljima iz doba neolita, imaju ih na stotinjak metara od svojih učionica a da to nikad anisu viđeli uživo“, kaže Radonjić.

Izvor: Radio Brčko