post

Представници Археолошко-етнографске збирке „Неолит“ из Брчког, поводом прославе годишњице Брчко дистрикта, отворили су изложбу под називом „Пензионери за младе“. Власник и водитељ ове установе, Милорад Ћирковић, тим поводом је рекао да је циљ био младим суграђанима приближити нашу повијесну и културну баштину, а која је прикупљена великим дијелом уз помоћ и сурадњу старијих становника Дистрикта.

„Неолит планира за сљедећи рођендан Дистрикта припремити и израдити монографију о културно-историјској баштини Брчког. Наш мото је и данас ‘Донирај, не бацај!’ Желимо потакнути наше суграђане, прије свега пензионере који имају доста слободног времена, да уоче вриједност наше баштине, да она не заврши на депонији, него на једном уређеном и заштићеном мјесту. Други циљ је то презентовати младима, јер ово може бити добар примјер промоције нашег идентитета. Логично, то може бити подстрек туристичким ђелатницима да од тога направе дио бизниса“, рекао је Ћирковић.

Говорећи о вриједности археолошко-етнографске збирке коју је кроз дуги низ година прикупио господин Ћирковић, његов некадашњи наставник, а сада члан удружења, Спасоје Радоњић је нгласио да би био цивилизацијски гријех не примјетити огромно благо које је прикупљено првенствено због ђечачке заљубљености у повијест и умјетност. То се прије свега односи на представнике локалне власти, од којих се очекује да вреднују тај труд и помогну богату збирку експоната смјестити у адекватан простор, а за корист цијеле локалне заједнице.

„Ово је врло тешко процијенити. Струка је већ дала свој суд о томе, али за наш град је то непроцијењиво. Ова збирка вјероватно у неким размјерима државе не би имала толике димензије, али за нашу средину, за Посавину, ја мислим да је она непроцијенива. Морала би наша заједница да јој покаже далеко више разумијевање него што је то било до сада. Да се ово валоризује и смјести у адекватан простор, те на тај начин приближи грађанима. Трагедија је да осамнаеста генерација матураната излази из наше гиумназије а да они нису виђели атрефакте неолита. Прича им се на часовима историје о првим оруђима и оружљима из доба неолита, имају их на стотињак метара од својих учионица а да то никад анису виђели уживо“, каже Радоњић.

Извор: Радио Брчко