post

Brčko ima vrijednu arheološku zbirku Neolit od oko hiljadu artefakata koji sežu od prethistorije pa do bliže prošlosti.

No, da ne bude zabune, nije riječ o zbirci iza koje stoji institucionalnu skrb, već o privatnoj kolekciji.

Milorad Ćirković je zaljubljenik u prošlost i jedan od viđenijih Brčaka. Ovaj grafički inženjer, novinar, profesor, samostalni poduzetnik, arheolog amater i kolekcionar ponosi se svojom kolekcijom koju je naslijedio od predaka, a potom sakupljao desetljećima. U razgovoru zaRadio Sarajevo kaže kako su mnogi regionalni stručnjaci ocijenili ovu zbirku kao milionski vrijednu.

Državna komisija za spomenike utvrdila je da ova kolekcija ima potencijal da bude proglašena značajnom baštinom, te u tom smislu obavijestila vladu Brčko distrikta da omogući adekvatan smještaj.

No, uslijed nebrige vlasti i nedostatka stalnog “krova nad glavom”, ova kolekcija uskoro bi se mogla naći doslovno na livadi. Milorad Ćirković nema više sredstava da plaća najam privremenog prostora gđe je zbirka bila smještena.

“Započeli smo klasifikaciju, ali vlast se oglušila na naša lobiranja. Mi smo sada u situaciji da se iselimo jer je kirija skupa, oko 550 Km svaki mjesec. Da makar imamo lažno obećanje, možda bismo mogli izdržati, ali nemamo ni to. Jednostavno, nema političkog konsenzusa”, kaže Ćirković.

Inače, ova zbirka nastajala je generacijama, od đeda Živana, preko oca Pere, pa do Milorada koji je još kao đečak pronašao neolitsku sjekiru.

Poslušajte razgovor sa Miloradom Ćirkovićem koji smo snimili tokom posjete portala Radiosarajevo.ba Brčkom:

Izvor: Radiosarajevo.ba