post

Брчко има вриједну археолошку збирку Неолит од око хиљаду артефаката који сежу од претхисторије па до ближе прошлости.

Но, да не буде забуне, није ријеч о збирци иза које стоји институционалну скрб, већ о приватној колекцији.

Милорад Ћирковић је заљубљеник у прошлост и један од виђенијих Брчака. Овај графички инжењер, новинар, професор, самостални подузетник, археолог аматер и колекционар поноси се својом колекцијом коју је наслиједио од предака, а потом сакупљао десетљећима. У разговору заРадио Сарајево каже како су многи регионални стручњаци оцијенили ову збирку као милионски вриједну.

Државна комисија за споменике утврдила је да ова колекција има потенцијал да буде проглашена значајном баштином, те у том смислу обавијестила владу Брчко дистрикта да омогући адекватан смјештај.

Но, услијед небриге власти и недостатка сталног “крова над главом”, ова колекција ускоро би се могла наћи дословно на ливади. Милорад Ћирковић нема више средстава да плаћа најам привременог простора гђе је збирка била смјештена.

“Започели смо класификацију, али власт се оглушила на наша лобирања. Ми смо сада у ситуацији да се иселимо јер је кирија скупа, око 550 Км сваки мјесец. Да макар имамо лажно обећање, можда бисмо могли издржати, али немамо ни то. Једноставно, нема политичког консензуса”, каже Ћирковић.

Иначе, ова збирка настајала је генерацијама, од ђеда Живана, преко оца Пере, па до Милорада који је још као ђечак пронашао неолитску сјекиру.

Послушајте разговор са Милорадом Ћирковићем који смо снимили током посјете портала Radiosarajevo.ba Брчком:

Извор: Radiosarajevo.ba